Corvinus
Corvinus

Örökbefogadási kommunikáció egyedisége, elméleti áttekintése

Adámi-Rózsa, Zsanett (2024) Örökbefogadási kommunikáció egyedisége, elméleti áttekintése. Jel-Kép: Kommunikáció Közvélemény Média (1). pp. 1-13. DOI 10.20520/JEL-KEP.2023.1.1.

[img] PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
505kB

Official URL: https://doi.org/10.20520/JEL-KEP.2023.1.1.


Abstract

Az örökbefogadási családokban rendkívül fontos a tudatos, őszinte és nyílt kommunikáció annak érdekében, hogy a befogadott gyermek megértse személyes történetét. Ahogyan a családon belüli kommunikáció is, úgy az örökbefogadási kommunikáció is folyamatosan változik. Ez minden örökbe fogadó családra vonatkozik, függetlenül attól, hogy a gyermek hány évesen került a családba. Az örökbefogadással kapcsolatos kommunikáció nem csupán információmegosztást jelent, hanem egy olyan családi interakciós folyamatot, amely támogatja a gyermekben az örökbefogadási történet narratívájának kialakulását és felépítését, figyelemmel arra is, hogy a Gyermekjogi Egyezmény és a magyar jogszabályok szerint a gyermeknek joga van megismerni származását, vérszerinti családját. Éppen ezért az örökbe fogadó szülők kommunikációs készségeinek és tudatosságának fejlesztése kulcsfontosságú. Jelen leíró-elemző tanulmány célja, hogy bemutassa az örökbefogadási családi kommunikációt, rávilágítva ezzel a kommunikáció nélkülözhetetlen szerepére.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:családi kommunikáció, örökbefogadási kommunikáció, örökbefogadási narratíva, örökbefogadási életciklus, információmegosztás
Divisions:Corvinus Doctoral Schools
Subjects:Media and communication
DOI:10.20520/JEL-KEP.2023.1.1.
ID Code:10196
Deposited By: MTMT SWORD
Deposited On:18 Jul 2024 13:53
Last Modified:18 Jul 2024 13:53

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics