Corvinus
Corvinus

A magyar gabonafélék és feldolgozott termékeinek komparatív előnyei és versenyképessége az EU–15 országok piacain

Jámbor, Attila (2009) A magyar gabonafélék és feldolgozott termékeinek komparatív előnyei és versenyképessége az EU–15 országok piacain. Közgazdasági Szemle, 56 (5). pp. 443-463.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
612kB

Abstract

A cikk a magyar gabonafélék és feldolgozott termékeinek komparatív előnyeit és hátrányait, valamint versenyképességét vizsgálja az EU–15 piacain. A versenyképesség és a komparatív előny fogalmát a szakirodalom együtt kezeli, noha világosak azok különbségei. A cikk az elméleti megfontolásokon túl a Balassa [1965] által kidolgozott megnyilvánuló komparatív előnyök módszertanát, illetve annak továbbfejlesztését alkalmazva, számos érdekes következtetésre jutott a magyar gabonafélék versenyképességét és komparatív előnyeit illetően. Egyfelől világossá vált, hogy Magyarország az EU–15 piacain a legtöbb esetben komparatív előnyt élvezett, igaz ezek többsége az alapanyagokkal kapcsolatban jelentkezett. E módszer révén az is kiderült, hogy az EU–15-tel folytatott kétirányú gabonakereskedelemben – amely meghatározó volt a vizsgált időszakban – a magyar gabonafélék alapvetően sikertelen minőségversenyt, ámde sikeres árversenyt folytattak. Sikerült továbbá bebizonyítani, hogy a magyar gabonafélék esetében a komparatív előnyök stabilabbnak bizonyultak, mint a versenyképesség.

Item Type:Article
JEL classification:Q17 - Agriculture in International Trade
Subjects:Commerce and tourism
Cultivation, growing of vegetables, medical and aromatic plants
Agriculture
ID Code:3408
Deposited By: Veronika Vitéz
Deposited On:04 May 2018 10:03
Last Modified:04 May 2018 10:03

Repository Staff Only: item control page