Corvinus
Corvinus

Versenyképesség a nemzetközi kakaókereskedelemben

Jámbor, Attila and Kőröshegyi, Domonkos and Tóth, Andrea Tímea (2018) Versenyképesség a nemzetközi kakaókereskedelemben. Statisztikai Szemle, 96 (1). pp. 45-64. DOI https://doi.org/10.20311/stat2018.01.hu0045

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
583kB

Official URL: https://www.ksh.hu/statszemle


Abstract

Viszonylag kevés versenyképességi kutatás tanulmányozza a mezőgazdasági és az élelmiszerpiacokat a kereskedelmen keresztül. Jelen írás a globális kakaókereskedelem 1992 és 2015 közötti versenyképességének vizsgálatát tűzi ki célul, melyhez a megnyilvánuló komparatív előnyök módszerét használja. Az eredmények szerint a nemzetközi kakaókereskedelem ugyan országok és termékek szerint is nagymértékben koncentrált, a kakaó-alapanyagokkal/feldolgozatlan termékekkel, valamint a feldolgozott kakaótermékekkel kereskedő országok eltérő mintákat mutatnak. Az előbbiek ugyanis jellemzően magas fokú, ámde időben instabil, míg az utóbbiak alacsony fokú, de stabil komparatív előnnyel rendelkeznek, ami jól leírja a két piac versenyhelyzete közötti különbségeket. A stabilitási és a tartóssági próbák többnyire folyamatos gyengülést mutatnak.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:kakaókereskedelem, versenyképesség, komparatív előny
Subjects:Commerce and tourism
Cultivation, growing of vegetables, medical and aromatic plants
International economics
Projects:NKFIH K_119669 „Globális mezőgazdasági versenyképesség a nemzetközi kereskedelemben” című kutatási projekt, Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-17-4-III-BCE-7 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programja
DOI:https://doi.org/10.20311/stat2018.01.hu0045
ID Code:3492
Deposited By: Veronika Vitéz
Deposited On:31 May 2018 12:46
Last Modified:31 May 2018 12:47

Repository Staff Only: item control page