Corvinus
Corvinus

Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban

Zsarnóczky, Martin (2018) Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban. In: A hatékony marketing – EMOK 2018 Nemzetközi Tudományos Konferencia konferenciakötete. Selye János Egyetem, Komárom, pp. 744-754. . ISBN 978-80-8122-236-8

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
719kB

Official URL: https://emok.hu/emok2018/konferenciakotet


Abstract

A turizmusban fontos szerepet játszik a korszerű élelmiszeripar és kapcsolódó szereplőinek kiegyensúlyozott helyzete. A turizmus folyamatában a turista helyi élelmiszereket fogyaszt el a rendelkezésére álló vendéglátóipari egységekben, és szívesen próbál ki gasztronómiai specialistásokat, különlegességet az utazásai során. A turisták számára kiemelt fontosságot képvisel az élelmiszerek biztonsága, bár ez nem minden esetben a tudatos fogyasztói magatartásuk részeként. A helyi lakosság és a turisták egyaránt a helyben rendelkezésre álló élelmiszereket fogyasztanak, de fogyasztói preferenciáik eltérők lehetnek. Az élelmiszerek biztonsági előírásait nemzetközi szerződések szabályozzák a közel fél évszázados tapasztalatok elemzései alapján. A nemzetközi szervezetek által megalkotott normának tekinthető élelmiszerbiztonsági szabályozásban az Európai Unió élen jár szigorú szabályrendszerével, amelyek többnyire irányelveken alapulnak. A biztonságos élelmiszerek felhasználásával kapcsolatosan nemcsak az „új” élelmiszerek támasztanak kihívást, hanem a klímaváltozás és a fenntartható élelmiszer fogyasztási stratégia kialakítása is. A klímaváltozással összefüggő folyamatokban eltérő intenzitással bukkannak fel olyan megoldandó élelmiszerbiztonsági problémák, mint a kémiai, bakteriológiai és mikrobiológiai szennyezettség kérdésköre. A turizmusban résztvevők nagy száma okán fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerekkel összefüggő romlás, fertőzés és más egyéb negatív tulajdonságok megismertetésére, hiszen a biztonságos élelmiszerfogyasztás minden desztinációban alapvető turisztikai szükséglet. Új jelenség, hogy az élelmiszerek el nem fogyasztása kapcsán egyre kellemetlenebb méreteket kezd ölteni a világszerte növekvő ütemű az élelmiszerpazarlás. A kutatásomban kapcsolatokat keresek a biztonság értelmezése és az élelmiszerfogyasztás folyamatában, illetve szeretném az élelmiszeripari termelékenység trendjei és a turizmus folyamatai közötti párhuzamos kapcsolatokat feltárni. --- In tourism, the balanced situation of food industry stakeholders is of crucial importance. Whilst travelling, as part of the tourism process, tourists eat local meals in the available catering facilities, and usually they try gastronomy specialties and delicacies. Not necessarily as part of their conscious consumer behaviour, but food safety is usually amongst the top priorities for tourists. Although local people and tourists both eat food that is available locally, their preferences might differ in many ways. Based on almost half a century’s experience, food safety is now regulated by international standards and regulations. The food safety legislation of the European Union – mostly based on directives- is among the strictest of international standards. When talking about food safety, not only the challenges regarding ‘new’ foodstuff should be answered properly, but it is also important to create and implement strategies that take into account the aspects of climate change and sustainability. As a consequence of climate change, various food safety issues can occur from time to time like chemical, bacterial and microbiological pollution. Taking into account the high numbers of participants in tourism, it is of key importance to raise awareness of the risks of food deterioration, infections, pollution and other negative processes, because food safety is a basic requirement in all tourism destinations. As a new phenomenon is tourism, the increasing amount of food waste has become another important issue. My research aims to reveal the connections between the concept and perceptions of food safety and food consumption habits, and also focuses on the possible parallel connections between food production trends and tourism processes.

Item Type:Book Section
Uncontrolled Keywords:turizmus, élelmiszerbiztonság, élelmiszerpazarlás, fenntarthatóság
Subjects:Food safety and quality
Commerce and tourism
Marketing
ID Code:3706
Deposited By: Veronika Vitéz
Deposited On:14 Sep 2018 12:44
Last Modified:14 Sep 2018 12:44

Repository Staff Only: item control page