Corvinus
Corvinus

Társadalmi vállalkozások gasztronómiai lehetőségei a rövid élelmiszerellátási láncok bevonásával Magyarországon = Opportunities of short food supply chains in the gastronomy for the Hungarian social enterprises

Török, Áron and Agárdi, Irma (2020) Társadalmi vállalkozások gasztronómiai lehetőségei a rövid élelmiszerellátási láncok bevonásával Magyarországon = Opportunities of short food supply chains in the gastronomy for the Hungarian social enterprises. Vezetéstudomány - Budapest Management Review, 51 (4). pp. 74-84. DOI https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2020.04.07

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
526kB

Abstract

A tanulmány arra keresi a választ, hogy a Magyarországon tevékenykedő, rövid élelmiszerellátási láncokban érintett és társadalmi vállalkozásként működő éttermek gazdasági értelemben önmagukban mennyire fenntarthatók. A magyar para- gasztro mozgalom három meghatározó szereplőjének vizsgálata alapján megállapítható, hogy ezek a társadalmi vállalkozások szembesülnek az iparágra jellemző összes jelentős kihívással, amit az egyedi jellemzőik tovább nehezítenek. A társadalmi cél megvalósításához nyújtott segítség (pl.: különböző támogatások, kedvezmények) mellett a rövid élelmiszerellátási láncokban rejlő lehetőségek csak akkor aknázhatóak ki az esetükben, amennyiben a helyi beszállítók által nyújtott egyediséggel meg tudják célozni azt a réspiacot, ahol mindez fizetőképes kereslettel is párosul, hozzájárulva a vállalkozások üzleti fenntarthatóságához is. ------ The study aims to assess the long term economical sustainability of the social enterprises doing their businesses in the catering sector. Based on the findings of investigating three prominent members of the Hungarian para-gastro movement we can conclude that these enterprises have to face with all the difficulties of the industry, and their special circumstances might make their operations even more difficult. Considering the support (e.g.: several subsidies, reductions) received in order to reach their social goals, the opportunities provided by the short food supply chains can help them only in case they find a niche market where solvent demand can accept the specialties of local sourcing.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:társadalmi vállalkozás, rövid élelmiszerellátási lánc, para-gasztro mozgalom, vendéglátás, kvázi-lokális értékesítés, social enterprise, short food supply chain, para-gastro movement, hospitality, proximate sale
Subjects:Logistics, production management
Projects:EFOP-3.6.2-16-2017-00007
DOI:https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2020.04.07
ID Code:5517
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:16 Apr 2020 18:48
Last Modified:16 Apr 2020 18:48

Repository Staff Only: item control page