Kovács, Dezső and Horeczki, Réka ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3131-681X (2024) Hagyomány és nyitottság – Négy megoldásra váró terület a hazai gasztronómiában. Turizmus Bulletin, 24 (4). pp. 47-55. DOI https://doi.org/10.14267/TURBULL.2024v24n4.5
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
224kB |
Official URL: https://doi.org/10.14267/TURBULL.2024v24n4.5
Abstract
A gasztronómia minden társadalmi formában különleges alkotási és fogyasztási folyamatot takar, mely különböző helyszíneken és formában naponta ismétlődik. A gasztronómián keresztül visszatükröződnek egy adott korszak hétköznapi társadalmi viszonyai, légköre, jellegzetességei, sőt bizonyos értelemben a nemzet karaktere is. Az ételek, italok, édességek stb. megmutatják az adott társadalmi környezet lehetőségeit, a szakácsok, cukrászok és más szereplők felkészültségét, kreativitását, valamint a rendelkezésre álló alapanyagok, fűszerek mennyiségét és minőségét. A tanulmány a Baranya vármegyei gasztronómiához, vendéglátáshoz kötődő szereplők véleményét mutatja be azon faktorok mentén, melyeknél leginkább szükséges a változtatás.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | vendéglátás, gasztronómia, alapanyagok, helyi termelők, Baranya vármegye |
Subjects: | Commerce and tourism |
DOI: | https://doi.org/10.14267/TURBULL.2024v24n4.5 |
ID Code: | 10680 |
Deposited By: | Alexa Horváth |
Deposited On: | 14 Dec 2024 13:36 |
Last Modified: | 14 Dec 2024 13:36 |
Repository Staff Only: item control page