Corvinus
Corvinus

Miről írnak a budapesti fine dining éttermek vendégei? Éttermi vendégvélemények témamodellezése neurális témamodellel

Hinek, Mátyás (2025) Miről írnak a budapesti fine dining éttermek vendégei? Éttermi vendégvélemények témamodellezése neurális témamodellel. Turizmus Bulletin, 25 (1). pp. 15-24. DOI https://doi.org/10.14267/TURBULL.2025v25n1.2

[img] PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
626kB

Official URL: https://doi.org/10.14267/TURBULL.2025v25n1.2


Abstract

A tanulmány a budapesti fine dining éttermek szöveges vendégértékeléseinek témáit elemzi a BERTopic, egy neurális témamodellezési módszer, segítségével. A tanulmány 10.962 angol nyelvű, a Tripadvisorról származó, 2007 és 2024 márciusa között gyűjtött értékelést elemez. A hagyományos témamodellezési módszereknek korlátai vannak, különösen rövid szövegek esetében. A BERTopic a Sentence-BERT beágyazásokat kihasználva szemantikailag koherensebb témaazonosítást kínál. A vendégértékelések témamodellezése során 40 témát azonosítottunk, amelyek az éttermi szolgáltatás szinte minden aspektusát lefedik. Vizsgáltuk a számszerű vendégértékelések és az azonosított témák kapcsolatát, valamint azt, hogy az idő múlásával egyes témák aránya hogyan változott a véleményekben. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy bár a BERTopicnak vannak korlátai, ígéretesnek tűnik nagy mennyiségű szöveges adat elemzésében.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:neurális témamodellezés, éttermi vélemények, fine dining, BERTopic
Subjects:Commerce and tourism
DOI:https://doi.org/10.14267/TURBULL.2025v25n1.2
ID Code:11076
Deposited By: Alexa Horváth
Deposited On:10 Apr 2025 10:55
Last Modified:10 Apr 2025 10:55

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics