Hinek, Mátyás (2025) Miről írnak a budapesti fine dining éttermek vendégei? Éttermi vendégvélemények témamodellezése neurális témamodellel. Turizmus Bulletin, 25 (1). pp. 15-24. DOI https://doi.org/10.14267/TURBULL.2025v25n1.2
![]() |
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
626kB |
Official URL: https://doi.org/10.14267/TURBULL.2025v25n1.2
Abstract
A tanulmány a budapesti fine dining éttermek szöveges vendégértékeléseinek témáit elemzi a BERTopic, egy neurális témamodellezési módszer, segítségével. A tanulmány 10.962 angol nyelvű, a Tripadvisorról származó, 2007 és 2024 márciusa között gyűjtött értékelést elemez. A hagyományos témamodellezési módszereknek korlátai vannak, különösen rövid szövegek esetében. A BERTopic a Sentence-BERT beágyazásokat kihasználva szemantikailag koherensebb témaazonosítást kínál. A vendégértékelések témamodellezése során 40 témát azonosítottunk, amelyek az éttermi szolgáltatás szinte minden aspektusát lefedik. Vizsgáltuk a számszerű vendégértékelések és az azonosított témák kapcsolatát, valamint azt, hogy az idő múlásával egyes témák aránya hogyan változott a véleményekben. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy bár a BERTopicnak vannak korlátai, ígéretesnek tűnik nagy mennyiségű szöveges adat elemzésében.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | neurális témamodellezés, éttermi vélemények, fine dining, BERTopic |
Subjects: | Commerce and tourism |
DOI: | https://doi.org/10.14267/TURBULL.2025v25n1.2 |
ID Code: | 11076 |
Deposited By: | Alexa Horváth |
Deposited On: | 10 Apr 2025 10:55 |
Last Modified: | 10 Apr 2025 10:55 |
Repository Staff Only: item control page