Corvinus
Corvinus

A gáztárolói verseny kialakulásának lehetőségei Magyarországon

Takácsné Tóth, Borbála and Szolnoki, Pálma and Mezősi, András (2009) A gáztárolói verseny kialakulásának lehetőségei Magyarországon. Working Paper. Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont, Budapest.

[img] PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
935kB

Official URL: http://www.rekk.eu/images/stories/letoltheto/wp2009-1.pdf


Abstract

A tanulmány bemutatja a magyar és az európai gáztárolói piacokat különös tekintettel a kapacitásokra és a tárolói hozzáférés szabályozására. A hazai gáztárolói részpiacon jelenleg az E.ON az egyedüli résztvevő, amiből kifolyólag a hozzáférési ár szabályozott. Arra keressük a választ, hogy megengedhető-e a hozzáférés piaci alapú árazása az új tárolói beruházások esetében. A tanulmány áttekinti az amerikai (FERC) és angol (OFGEM) szabályozói eljárásmódot, és ez alapján definiálja a gáztárolók számára releváns piacot: a rugalmassági piacot. Hat forgatókönyv mellett vizsgáljuk az új beruházások következtében az inkumbens E.ON és az új belépő MOL várható piaci részesedését és a piac koncentrációját, majd ennek alapján javaslatot teszünk a hozzáférési ár szabályozására.

Item Type:Monograph (Working Paper)
Uncontrolled Keywords:európai gáztárolói piac, tárolói hozzáférés szabályozás, földgázellátás
Divisions:Faculty of Business Administration > Institute for Environmental Science > Regional Centre for Energy Policy Research
Subjects:Energy economy
Funders:Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központ
References:
ID Code:125
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:11 Oct 2010 08:47
Last Modified:11 Oct 2010 08:47

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics