Corvinus
Corvinus

A regionális árampiaci integráció hatása az erőművek piaci erőfölényére

Kiss, András (2008) A regionális árampiaci integráció hatása az erőművek piaci erőfölényére. Working Paper. Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont, Budapest.

[img] PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
783kB

Official URL: http://www.rekk.eu/images/stories/letoltheto/wp2008-6.pdf


Abstract

Tanulmányunkban a közép- és kelet-európai térség villamosenergia-nagykereskedelmi piacának rövid távú közgazdasági modellezésével foglalkozunk - teljes piacnyitás utáni körülményeket feltételezve. A modell inputjai között becslést adunk az igénybe vehető termelőkapacitások nagyságára és a termelés költségére, a keresleti jellemzőkre és az átviteli hálózat sajátosságaira. Modellezési megközelítésünk előnye, hogy egyszerre vesszük figyelembe a regionális piacok egymáshoz való térbeli viszonyát és a piaci erőfölénnyel rendelkező vállalatok árbefolyásoló képességét. Főbb következtetéseink: 1. a jelenlegi piaci integráció szintjén a nagy áramtermelő vállalatok piaci ereje számottevő; 2. a szorosabb piaci integráció mérsékli az erőfölénnyel való visszaélés lehetőségét, és árcsökkentő hatással jár; viszont 3. a teljes piaci integráció sem korlátozza kielégítő módon a nagy áramtermelők piaci erejét. Modellezési eredményeink gyakorlati jelentőségét azonban egyszerűsítő feltevéseink valószínűségnek vizsgálata nélkül nem tudjuk pontosan megítélni.

Item Type:Monograph (Working Paper)
Uncontrolled Keywords:villamosenergia, nagykereskedelmi piac, közgazdasági modell, áramtermelés
Divisions:Faculty of Business Administration > Institute for Environmental Science > Regional Centre for Energy Policy Research
Subjects:Regional economy
Energy economy
References:
ID Code:129
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:12 Oct 2010 14:33
Last Modified:28 Oct 2010 14:01

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics