Corvinus
Corvinus

Szolgáltatóváltás a magyar lakossági árampiacon 2008-ban

Szolnoki, Pálma and Tóth, András István (2008) Szolgáltatóváltás a magyar lakossági árampiacon 2008-ban. Working Paper. Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont, Budapest.

[img] PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
596kB

Official URL: http://www.rekk.eu/images/stories/letoltheto/wp2008-4.pdf


Abstract

Tanulmányunkban a 2008. január 1-jétől bekövetkező árampiaci liberalizáció lakossági fogyasztókra vonatkozó - várható - hatását elemezzük. Elméleti modellünkben azzal a feltevéssel élünk, hogy a heterogén fogyasztók szolgáltatóváltása költséges, és a fogyasztókért eltérő méretű vállalatok árversenyt folytatnak. A fogyasztói döntéseket egy szolgáltatóváltási függvénnyel írjuk le. Miután bemutatjuk, hogy ebben a modellben nincs tiszta Nash-egyensúly, egy másik egyensúlyfogalmat, az aláígérés-biztos egyensúly fogalmát használjuk annak megállapítására, hogy milyen kimenetei lehetnek a modellnek. Az aláígérés-biztos egyensúly feltételeinek megadása után elemezzük az elméleti modellt, amelynek megoldását numerikus módszerekkel a modell kalibrálása után végezzük el. A modell megoldása során arra a következtetésre jutottunk, hogy a lakossági piacon jelentős áremelkedés várható, amelyet két tényező indukál. Egyrészt a szolgáltatóváltási költségek léte, másrészt a piac alacsony szintű megtámadhatósága.

Item Type:Monograph (Working Paper)
Uncontrolled Keywords:árampiac, elméleti modell, fogyasztói ár
Divisions:Faculty of Business Administration > Institute for Environmental Science > Regional Centre for Energy Policy Research
Subjects:Energy economy
References:
ID Code:131
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:13 Oct 2010 08:18
Last Modified:13 Oct 2010 08:18

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics