Corvinus
Corvinus

A villamosenergia-árak várható alakulása 2008-ban

Paizs, László and Sugár, András and Tóth, András (2007) A villamosenergia-árak várható alakulása 2008-ban. Working Paper. Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont, Budapest.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
469kB

Official URL: http://www.rekk.eu/images/stories/letoltheto/wp2007-2.pdf


Abstract

Kutatásunk középpontjában annak megválaszolása állt, hogy miként fog alakulni a villamosenergia nagy- és kiskereskedelmi ára a magyar villamosenergia piacon 2007-2008-ban. Az előrejelzést több tényező is nehezítette, melyek közül a legfontosabb a piacnyitás után kialakuló piaci szerkezet meghatározása volt. A magyar villamosenergia termelés jelentős része a közüzemi nagykereskedő kezében összpontosul hosszú távú áramvásárlási szerződésekben (HTM) keresztüli lekötésben. Mivel az Európai Unió jelenleg is vizsgálja ezen szerződések piactorzító hatásait, feltételezhető, hogy ezek közül néhány felbontásra kerül, néhány további pedig továbbra is érvényben marad. A HTM-ek szerkezete, azaz az, hogy mely HTM-eket bontják fel, meghatározza a kialakuló piaci szerkezetet és ezen keresztül az árakat is. Ennek következtében a szokásos modellezési érzékenységvizsgálatok mellett a kérdés arra összpontosult, hogy eltérő HTM felbontási forgatókönyvek esetén miként fog alakulni a villamosenergia piaci ára.

Item Type:Monograph (Working Paper)
Uncontrolled Keywords:villamosenergia-piac, kereskedelmi ár, előrejelzés
Divisions:Faculty of Business Administration > Institute for Environmental Science > Regional Centre for Energy Policy Research
Subjects:Energy economy
References:
ID Code:174
Deposited By: Adam Hoffmann
Deposited On:24 Nov 2010 15:17
Last Modified:03 Jul 2012 00:24

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics