Corvinus
Corvinus

Állam vagy piac a környezetvédelemben? - A környezetszennyezés-szabályozási mátrix

Kocsis, Tamás (2002) Állam vagy piac a környezetvédelemben? - A környezetszennyezés-szabályozási mátrix. Közgazdasági Szemle, XLIX (10). pp. 889-892.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
91kB

Official URL: http://www.kszemle.hu/tartalom/cikk.php?id=567


Abstract

A piaci kudarcok számos formája ismert a közgazdászok számára, ezek közül a környezetvédelem területén a külső gazdasági hatásokkal (az externáliákkal) kapcsolatosak a legismertebbek. A piaci kudarcok miatt a gazdaság nincs Pareto-optimális helyzetben, azaz egyesek jóléte nem növelhető úgy, hogy eközben mások jóléte ne csökkenjen. Kérdés, hogy ez egy-egy környezetszennyező vállalat vagy iparág esetén azt jelenti-e, hogy a piaci mechanizmust teljesen ki kell iktatnunk a probléma orvoslásakor, vagy azért bizonyos szerepet a piac továbbra is betölthet a nehézség leküzdésében. /===/ Economists are familiar with many forms of market failure, among the best known being the economic externalities in the field of environmental protection. Due to the market failures, the economy is not in a Pareto-optimal situation, in other words, the welfare of some cannot be raised without reducing the welfare of others. The question is whether this means in the case of a polluting firm or industry that the market mechanism has to be excluded when remedying the problem, or whether the market can still play some part in overcoming the difficulties.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:környezetvédelem, környezetszennyezés
Divisions:Faculty of Business Administration > Institute for Environmental Science > Department of Environmental Economics and Technology
Subjects:Economic policy
Environmental economics
ID Code:237
Deposited By: Dr. Tamás Kocsis
Deposited On:09 Feb 2011 15:06
Last Modified:03 Jul 2012 00:24

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics