Lányi, Beatrix (2011) Az innovációs együttműködés okai és típusai a vegyiparban. Vezetéstudomány - Budapest Management Review, 42 (7-8). pp. 38-46. DOI 10.14267/VEZTUD.2011.07.05
|
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
298kB |
Abstract
Modern nemzetgazdaságokban az innovációs tevékenység kritikus, versenyelőnyt meghatározó tényezővé vált. A tudásfolyamatok egyre komplexebbé válásával a vállalatok határaikon túlnyúló kapcsolatok kialakítására kényszerülnek, amelyek révén pótlólagosan kiegészítő erőforrásokhoz jutnak. Az egyre rövidülő termék- és technológiai életciklusok következtében a cégek innovációs stratégiájuk újragondolására kényszerültek. Így a vállalati együttműködés egyre hangsúlyosabb szerepet kapott a cégek innovációs stratégiájában és folyamatában. Magyarországon a vegyipar a tudás- és innovációintenzív ágazatok közé tartozik. A fejlesztési és innovációs törekvések elsősorban a vegyipari termékek használati értékére, minőségére és árára fókuszálnak, azonban az előállított termékek és technológiák gazdaságosságával szembeni követelmények, a környezeti hatások csökkentésére (újrahasznosítás, lebonthatóság) vonatkozó igények is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Mindez folyamatos kutatás-fejlesztést és innovatív szemléletmódot kíván meg a vegyipari vállalatok részéről. A fejlesztés szellemi és infrastrukturális igényei rendkívül nagyok, ezért a szükséges tudományos ismeretek és berendezések sok esetben nem egyetlen cégnél állnak rendelkezésre, ezért egyre gyakoribb a vállalatközi együttműködés a vegyipari innovációs tevékenység területén.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | innováció, vegyipar, együttműködések, Magyarország |
Subjects: | Knowledge economy, innovation Environmental economics |
DOI: | 10.14267/VEZTUD.2011.07.05 |
ID Code: | 2620 |
Deposited By: | Z. S. |
Deposited On: | 23 Jan 2017 16:31 |
Last Modified: | 01 Mar 2021 12:59 |
Repository Staff Only: item control page