Dernóczy-Polyák, Adrienn and Keller, Veronika (2017) Klaszterképzés evési magatartás alapján – Fókuszban a generációk. Vezetéstudomány - Budapest Management Review, 48 (3). pp. 28-38. DOI 10.14267/VEZTUD.2017.03.03
|
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
685kB |
Abstract
Napjaink egyik aktuális kérdése az egészség, az egészségmegőrzés, aminek szerves részét képezi az élelmiszerfogyasztás. Jelen tanulmány célja a magyarországi lakosok szegmentálása egy olyan nemzetközileg kifejlesztett és több országban tesztelt skála (DEBQ – holland evési magatartás kérdőív) alapján, amit hazánkban korábban még nem alkalmaztak, továbbá a nemekből és a generációkból fakadó ellentétek feltárása. Az empirikus kutatás keretében 404 felnőttet sikerült elérni, és igazolni az érzelmi, illetve a visszafogott evési stílust, viszont a külső hatásokra történő evés esetében három eltérő faktort azonosítottak a szerzők: az íz-, az illat- és a szociális hatás tényezőket. A faktorelemzés eredményeit alapul véve hierarchikus klaszterelemzést végeztek, melynek alapján öt fogyasztói csoportot különítettek el: neutrális (38,8%), inger-evők (13,9%), társasági gourmet (16,6%), funkcionális (23,6%) és a tudatos (12,1%) evők csoportját. A túlsúly és az elhízás szempontjából az érzelmi és a külső hatásokra történő evési stílus a legveszélyesebb, ami az inger-evőkre, illetve a társasági gourmet-kra jellemző. Míg az előbbi csoportban inkább az X generációhoz tartozó férfiak vannak többségben, addig az utóbbiban a Baby Boomer nők. Mindez hasznos információ egyrészt a táplálkozási szakemberek, másrészt az üzleti szférában dolgozó élelmiszergyártók és éttermek számára.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | evési magatartás, holland evési magatartás kérdőív (DEBQ), érzelmi evés, visszafogott evés, külső hatásokra történő evés, klaszter, generációk |
Subjects: | Marketing Psychology |
DOI: | 10.14267/VEZTUD.2017.03.03 |
ID Code: | 2769 |
Deposited By: | Ádám Hoffmann |
Deposited On: | 31 Mar 2017 07:04 |
Last Modified: | 18 Nov 2021 12:00 |
Repository Staff Only: item control page