Corvinus
Corvinus

Fenntartható fogyasztás: közösségi, vállalati és egyéni kibúvó stratégiák

Csutora, Mária (2008) Fenntartható fogyasztás: közösségi, vállalati és egyéni kibúvó stratégiák. Working Paper. Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
608kB

Abstract

Minél intenzívebben törekszik a fejlett világ a fenntartható fejlődés elérésére, annál távolabb kerül attól. A legtöbb fenntarthatósági intézkedést felmutató országok környezeti lábnyoma a legnagyobb, és a törekvések ellenére továbbra is nő. Ennek ellenére az empirikus kutatások azt mutatják, hogy a szubjektív boldogság szintje hosszú távon nem nő. Ha erőfeszítéseink nem elég őszinték, elutasítjuk azokat az átváltásokat, és áldozatokat, amelyeket a fenntarthatóság megkívánna, akkor egyszerű, olcsó megoldásokat keresünk, amelyek nem szükségszerűen érik el a kívánt célt. Az ökohatékonyság növekedéséből, a környezettudatos vállalatirányítás és a környezetbarát fogyasztói magatartás terjedéséből származó hasznokat viszont túlkompenzálja a fogyasztás növekedéséből származó megnövekedett környezeti terhelés. Az erőfeszítések és eredmények paradoxona, a szélesség-élesség paradoxona és a fenntarthatósági kérdések internalizáltságának eltérő foka lehetőséget ad arra, hogy a kibúvó stratégiák széles spektrumát hívják életre az államok, a vállalatok és az állampolgárok.A kibúvó stratégiák marginális kérdések megoldására koncentrálnak, miközben elszalasztják a lehetőséget, hogy valódi, lényeges problémákat kezeljenek.

Item Type:Monograph (Working Paper)
Divisions:Faculty of Business Administration > Institute for Environmental Science > Department of Environmental Economics and Technology
Subjects:Environmental economics
Management, business policy, business strategy
Funders:OTKA
Projects:Fenntartható fogyasztás: trendek és lehetőségek Magyarországon
References:
ID Code:340
Deposited By: Dr. Mária Csutora
Deposited On:09 May 2011 07:59
Last Modified:03 Jul 2012 00:24

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics