Jámbor, Attila (2009) A magyar gabonafélék és feldolgozott termékeinek komparatív előnyei és versenyképessége az EU–15 országok piacain. Közgazdasági Szemle, 56 (5). pp. 443-463.
|
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
612kB |
Abstract
A cikk a magyar gabonafélék és feldolgozott termékeinek komparatív előnyeit és hátrányait, valamint versenyképességét vizsgálja az EU–15 piacain. A versenyképesség és a komparatív előny fogalmát a szakirodalom együtt kezeli, noha világosak azok különbségei. A cikk az elméleti megfontolásokon túl a Balassa [1965] által kidolgozott megnyilvánuló komparatív előnyök módszertanát, illetve annak továbbfejlesztését alkalmazva, számos érdekes következtetésre jutott a magyar gabonafélék versenyképességét és komparatív előnyeit illetően. Egyfelől világossá vált, hogy Magyarország az EU–15 piacain a legtöbb esetben komparatív előnyt élvezett, igaz ezek többsége az alapanyagokkal kapcsolatban jelentkezett. E módszer révén az is kiderült, hogy az EU–15-tel folytatott kétirányú gabonakereskedelemben – amely meghatározó volt a vizsgált időszakban – a magyar gabonafélék alapvetően sikertelen minőségversenyt, ámde sikeres árversenyt folytattak. Sikerült továbbá bebizonyítani, hogy a magyar gabonafélék esetében a komparatív előnyök stabilabbnak bizonyultak, mint a versenyképesség.
Item Type: | Article |
---|---|
JEL classification: | Q17 - Agriculture in International Trade |
Divisions: | Faculty of Business Administration > Institute for Environmental Science > Department of Agricultural Economics and Rural Development |
Subjects: | Commerce and tourism Cultivation, growing of vegetables, medical and aromatic plants Agriculture |
ID Code: | 3408 |
Deposited By: | Veronika Vitéz |
Deposited On: | 04 May 2018 10:03 |
Last Modified: | 04 May 2018 10:03 |
Repository Staff Only: item control page