Jámbor, Attila, Kőröshegyi, Domonkos and Tóth, Andrea Tímea (2018) Versenyképesség a nemzetközi kakaókereskedelemben. Statisztikai Szemle, 96 (1). pp. 45-64. DOI https://doi.org/10.20311/stat2018.01.hu0045
|
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
583kB |
Official URL: https://www.ksh.hu/statszemle
Abstract
Viszonylag kevés versenyképességi kutatás tanulmányozza a mezőgazdasági és az élelmiszerpiacokat a kereskedelmen keresztül. Jelen írás a globális kakaókereskedelem 1992 és 2015 közötti versenyképességének vizsgálatát tűzi ki célul, melyhez a megnyilvánuló komparatív előnyök módszerét használja. Az eredmények szerint a nemzetközi kakaókereskedelem ugyan országok és termékek szerint is nagymértékben koncentrált, a kakaó-alapanyagokkal/feldolgozatlan termékekkel, valamint a feldolgozott kakaótermékekkel kereskedő országok eltérő mintákat mutatnak. Az előbbiek ugyanis jellemzően magas fokú, ámde időben instabil, míg az utóbbiak alacsony fokú, de stabil komparatív előnnyel rendelkeznek, ami jól leírja a két piac versenyhelyzete közötti különbségeket. A stabilitási és a tartóssági próbák többnyire folyamatos gyengülést mutatnak.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | kakaókereskedelem, versenyképesség, komparatív előny |
Divisions: | Faculty of Business Administration > Institute for Environmental Science > Department of Agricultural Economics and Rural Development |
Subjects: | Commerce and tourism Cultivation, growing of vegetables, medical and aromatic plants International economics |
Projects: | NKFIH K_119669 „Globális mezőgazdasági versenyképesség a nemzetközi kereskedelemben” című kutatási projekt, Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-17-4-III-BCE-7 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programja |
DOI: | https://doi.org/10.20311/stat2018.01.hu0045 |
ID Code: | 3492 |
Deposited By: | Veronika Vitéz |
Deposited On: | 31 May 2018 12:46 |
Last Modified: | 31 May 2018 12:47 |
Repository Staff Only: item control page