Szakály, Orsolya (2020) Vendéglátás és gasztronómia. Budapesti Corvinus Egyetem. ISBN 978-963-503-801-5
|
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
3MB |
Abstract
A gasztronómia az alap fizikai szükséglet kielégítésén túl önálló turisztikai termékként is fontos szerepet tölt be a turizmus iparában, elmondható, hogy kettős szerepe van, mivel kiegészítő terméke lehet más turisztikai termékeknek is (hivatás-, kulturális, falusi és városi turizmus). A gasztronómiai kultúra élesen tükrözi egy ország kulturális fejlettségét is. A gasztroforradalom, a fine dining és a haute cusine megjelenése megreformálta a hazai gasztronómiai trendeket, így a kínálati oldal nyújtotta lehetőségek is átalakultak. A desztinációspecifikus konyhák egyedi élményként jelentkezhetnek, visszatérnek a régen használt magyar alapanyagok és receptúrák, így egyes desztinációk a termékfejlesztési stratégiák középpontjába kerülnek, mint például tematikus túraútvonalak. A vendéglátás és gasztronómia nevű tantárgyhoz készült a vendéglátás és gasztronómia című jegyzet, amelynek célja, hogy a hallgatók számára átfogó képet alkosson a területről. A jegyzet szerkezetileg három egységre osztható: 1. a gasztronómia szerepe a turizmusban és a szabadidős tevékenységekben – amely fejezetben betekintést kap az olvasó a gasztronómiát meghatározó mérföldkövekbe, a gasztronómiai kínálatot és keresletet követően a trendek alakulásába. 2. az éttermi vendéglátás – az olvasó megtanulja a vendéglátóegységek szegmentációit, a vendéglátás folyamatait és gazdasági sajátosságait az értékesítéssel együtt, valamint a minőségirányítási rendszerek fontosságát a területen. 3. rendezvény vendéglátás – a fejezetben bemutatásra került a protokoll ismeretének fontossága, a speciális ételkészítési technológiák, ismeretek, amelyekkel megkönnyíthető a szakma feladata. Továbbá megismerhető a menükészítés sajátosságai és a kitelepülés során fontos feladatok a HACCP szempontokon túl.
Item Type: | Teaching Resource |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | turizmus, rendezvény-vendéglátás, gasztronómia, vendéglátás, esettanulmány |
Subjects: | Commerce and tourism |
Projects: | EFOP-3.5.1-16-2017-00001 - Duális és kooperatív felsőoktatási képzések, felsőoktatási szakképzési és szakirányú továbbképzések fejlesztése |
ID Code: | 6551 |
Deposited By: | Ádám Hoffmann |
Deposited On: | 15 Jun 2021 12:31 |
Last Modified: | 15 Jun 2021 13:17 |
Repository Staff Only: item control page