Morvai, Róbert and Szegedi, Zoltán (2014) Erőviszonyok az élelmiszeripari ellátási láncban. Vezetéstudomány - Budapest Management Review, 45 (4). pp. 51-65. DOI 10.14267/VEZTUD.2014.04.05
|
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
424kB |
Abstract
A gyorsan változó piaci igények, illetve az ellátásilánc-menedzsment kritikus szerepe az igényeknek való megfelelésben, valamint az integrált ellátási láncok nyújtotta potenciális előnyök mind olyan tényezők, amelyeket a vállalatok ma már nem hagyhatnak figyelmen kívül. Ugyanakkor ezek az előnyök csak akkor realizálhatók, ha az ellátási lánc egyes szereplői között kellő szorosságú együttműködési formák alakulnak ki. A partnerkapcsolatok ellátási lánc mentén történő kialakítását azonban döntően befolyásolják a lánctagok közötti erőviszonyok. A tanulmány az FMCG/Food szektor ellátási láncaira jellemző hatalmi viszonyokkal foglalkozik, különös tekintettel arra, hogy az erőviszonyok miként befolyásolják a szektor kis- és középvállalkozásainak működését, partnerkapcsolatait. A nemzetközi kutatási eredményeket alapul véve az élelmiszer-ipari KKV-k körében végeztek kérdőíves lekérdezést a szerzők. Ennek eredményeit felhasználva, a partnerkapcsolatokban megnyilvánuló hatalmi viszonyok és a vállalati jövedelmezőség, illetve néhány egyéb ellátási láncbeli sajátosság (a kapcsolatok szorossága, tartóssága, információmegosztási hajlandóság stb.) ellentmondásos viszonyát mutatják be.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | ellátási lánc, hatalmi viszonyok, élelmiszeripar, kis- és középvállalatok |
Subjects: | Food science Logistics, production management |
DOI: | 10.14267/VEZTUD.2014.04.05 |
ID Code: | 6607 |
Deposited By: | Alexa Horváth |
Deposited On: | 23 Jun 2021 12:23 |
Last Modified: | 20 Oct 2021 12:31 |
Repository Staff Only: item control page