Corvinus
Corvinus

A hitelbiztosítékok jogi szabályozása és a gazdasági versenyképesség összefüggései

Bodzási, Balázs (2012) A hitelbiztosítékok jogi szabályozása és a gazdasági versenyképesség összefüggései. Working Paper. Vállalatgazdaságtan Intézet, Budapest.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
566kB

Abstract

A hitelbiztosítékok gazdasági hátterének a vizsgálata során elemezni kell a biztosítékok és a hitelezés, illetve a hitelezési piac kapcsolatát, valamint a biztosítékok és a fizetésképtelenségi eljárások viszonyát. A biztosítékok közül a zálogjog kötődik leginkább a tőke- és hitelpiacokhoz. Ezt a viszonyt a tanulmány konkrét történeti példákon keresztül is megvizsgálja. Különösen fontos ebből a szempontból a német jelzálogjogi szabályozás legutóbbi, 2008-as változásainak bemutatása. Ebből a magyar jogalkotó számára is hasznos következtetéseket lehet levonni. A zálogjog mellett a tanulmány bemutatja a kezesség intézményét is. A kezesség hatályos jogi szabályozása több szempontból hiányos, nem felel meg a gazdasági élet igényeinek. A dolgozat ehhez kapcsolódóan javaslatokat is megfogalmaz a jövőbeni jogi szabályozásra vonatkozóan. ----- Abstract: The assessment of the economic background of loan guarantees demands an analysis of the interplay between guarantees and lending and loan market, on one hand and between the guarantees and bankruptcy, on the other hand. Pledges are most connected to capital and loan markets. In this context is specifically important the German law on pledge, including the amendments from 2008. German law offers useful lessons for the Hungarian legislator. Besides the pledge the research presents the institution of suretyship as well. The legal framework on suretyship has many gaps and does not comply with the needs of economy. The paper makes recommendations on future legislation

Item Type:Monograph (Working Paper)
Series Name:Versenyképesség kutatások műhelytanulmány sorozat
Series Number / Identification Number:TM53
Uncontrolled Keywords:zálogjog kezesség, magyar jog, német jog, fizetésképtelenségi eljárások, pledge, suretyship, Hungarian law, German law.
Divisions:Faculty of Business Administration > Institute for Business Law
Subjects:Law
Finance
Projects:TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR-2010-0005
References:
ID Code:798
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:12 Jun 2012 07:24
Last Modified:09 May 2018 12:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics