Corvinus
Corvinus

A Balaton és Budapest környéke turisztikai térségbe utazók fogyasztói preferenciáinak összehasonlító vizsgálata a helyi alapanyagok tükrében = Green restaurants in popular Hungarian destinations? – Examination of consumer preferences in the light of seasonal and local ingredients at Lake Balaton and Greater Budapest region

Csapody, Bence, Ásványi, Katalin ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1594-8879 and Jászberényi, Melinda ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7839-5036 (2023) A Balaton és Budapest környéke turisztikai térségbe utazók fogyasztói preferenciáinak összehasonlító vizsgálata a helyi alapanyagok tükrében = Green restaurants in popular Hungarian destinations? – Examination of consumer preferences in the light of seasonal and local ingredients at Lake Balaton and Greater Budapest region. Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek, 20 (1). pp. 62-72. DOI https://doi.org/10.32976/stratfuz.2023.5

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
623kB

Official URL: https://doi.org/10.32976/stratfuz.2023.5


Abstract

Cikkünkben először a szezonális és helyi alapanyagokhoz köthető vendéglátóhelyi gyakorlatokat azonosítjuk szakirodalmak alapján, majd összegezzük a fenntartható éttermi trendeket a fogyasztók szemszögéből. Ezután ismertetjük az alkalmazott Q-módszertan jellegzetességeit, valamint a balatoni és a Budapest környéki desztinációba utazók mintájának jellemzőit, majd elemezzük a kutatás alapján meghatározott fogyasztói csoportokat és megfogalmazzuk javaslatainkat. = In the following article, restaurant practices related to seasonal and local ingredients are firstly identified based on recent literature and then sustainable restaurant trends are summarized from the perspective of consumers. Next, Q-methodology is described, as well as the characteristics of the sample of travelers to Balaton and Greater Budapest destinations. Finally, consumer groups (factors) are determined based on our research, then managerial and academic implications are given at the end of the article.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:fenntartható éttermek, helyi alapanyagok, Q-módszer, Budapest környéke, Balaton, sustainable restaurants, local ingredients, Q-method
Divisions:Corvinus Doctoral Schools
Institute of Sustainable Development
Subjects:Commerce and tourism
DOI:https://doi.org/10.32976/stratfuz.2023.5
ID Code:8110
Deposited By: MTMT SWORD
Deposited On:31 Mar 2023 09:35
Last Modified:31 Mar 2023 09:35

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics