Corvinus
Corvinus

Az európai integráció hatása a közép-kelet-európai országok mezőgazdaságára (The effect of European integration on agriculture in Central East European countries)

Csáki, Csaba and Jámbor, Attila (2012) Az európai integráció hatása a közép-kelet-európai országok mezőgazdaságára (The effect of European integration on agriculture in Central East European countries). Közgazdasági Szemle, 59 (7-8). pp. 892-910.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Official URL: http://www.kszemle.hu/tartalom/cikk.php?id=1328


Abstract

Az Európai Unió számos új lehetőséget kínált és új kihívást jelentett a 2004-ben és 2007-ben belépő 12 új tagország számára. A csatlakozás mezőgazdaságra gyakorolt hatása már a bővítést megelőzően is az egyik legtöbbet vitatott kérdés volt mind a régi tagországok, mind a tagjelöltek körében. A szerzők az új tagországok agrárgazdasági teljesítményei mögött meghúzódó tényezőket igyekeznek azonosítani a legfrissebb adatok és az eddigi tapasztalatok tükrében. Eredményeik szerint a csatlakozás alapvetően pozitív hatást gyakorolt a térség mezőgazdaságára, noha az egyes országok különböző módon éltek a csatlakozás kínálta lehetőségeikkel, ami a kezdeti adottságokkal, valamint a belépés előtti és utáni agrárpolitikájukkal magyarázható. A pozitív hatások mellett számos nehézség is felmerült - ezek közül az erős versenyben való helytállás nehézségei, illetve a kisgazdaságok hátrányos helyzete bizonyultak a leginkább meghatározónak.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:JEL code: Q18
Divisions:Faculty of Business Administration > Institute for Environmental Science > Department of Agricultural Economics and Rural Development
Subjects:Economic development
Agriculture
Projects:OTKA 83119
ID Code:888
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:13 Sep 2012 10:10
Last Modified:01 Nov 2012 06:15

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics