Nemes, Petra and Karakasné Morvay, Klára (2023) A tányérmaradék csökkentési lehetőségeinek vizsgálata a büféreggeliztetés példáján. Turizmus Bulletin, 23 (4). pp. 15-23. DOI https://doi.org/10.14267/TURBULL.2023v23n4.2
|
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
912kB |
Official URL: https://doi.org/10.14267/TURBULL.2023v23n4.2
Abstract
Az élelmiszer-pazarlás mára globális problémává nőtte ki magát, és nagy kihívást jelent a vendéglátóiparban. Jelen cikk ennek egy kis részét vizsgálja, a tányérmaradék (plate waste, azaz az étkezés után a vendégek tányérján maradó étel) keletkezésének okait és csökkentési lehetőségeit. Az esettanulmány egy négycsillagos szálloda büfé rendszerű reggeliztetésére épül, és több kutatási módszert alkalmaz, melyeknek jelen tanulmányban csak egy része kerül bemutatásra. A vizsgálat összefüggéseket keres a vendégek neme, elégedettsége és a tányérmaradék mértéke között. A vendégek befolyásolására kihelyezett tájékoztatók hatását szintén vizsgáltuk. A kutatás újfent bizonyította a figyelemfelkeltés pozitív hatását. Néhány jó gyakorlat és a szerzők javaslatai más szállodák esetében is alkalmazhatóak.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | élelmiszer-pazarlás, tányérmaradék, szállodai F&B, büféreggeli |
Subjects: | Commerce and tourism |
DOI: | https://doi.org/10.14267/TURBULL.2023v23n4.2 |
ID Code: | 9555 |
Deposited By: | Alexa Horváth |
Deposited On: | 06 Dec 2023 13:02 |
Last Modified: | 06 Dec 2023 13:02 |
Repository Staff Only: item control page