Corvinus
Corvinus

A tányérmaradék csökkentési lehetőségeinek vizsgálata a büféreggeliztetés példáján

Nemes, Petra and Karakasné Morvay, Klára (2023) A tányérmaradék csökkentési lehetőségeinek vizsgálata a büféreggeliztetés példáján. Turizmus Bulletin, 23 (4). pp. 15-23. DOI https://doi.org/10.14267/TURBULL.2023v23n4.2

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
912kB

Official URL: https://doi.org/10.14267/TURBULL.2023v23n4.2


Abstract

Az élelmiszer-pazarlás mára globális problémává nőtte ki magát, és nagy kihívást jelent a vendéglátóiparban. Jelen cikk ennek egy kis részét vizsgálja, a tányérmaradék (plate waste, azaz az étkezés után a vendégek tányérján maradó étel) keletkezésének okait és csökkentési lehetőségeit. Az esettanulmány egy négycsillagos szálloda büfé rendszerű reggeliztetésére épül, és több kutatási módszert alkalmaz, melyeknek jelen tanulmányban csak egy része kerül bemutatásra. A vizsgálat összefüggéseket keres a vendégek neme, elégedettsége és a tányérmaradék mértéke között. A vendégek befolyásolására kihelyezett tájékoztatók hatását szintén vizsgáltuk. A kutatás újfent bizonyította a figyelemfelkeltés pozitív hatását. Néhány jó gyakorlat és a szerzők javaslatai más szállodák esetében is alkalmazhatóak.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:élelmiszer-pazarlás, tányérmaradék, szállodai F&B, büféreggeli
Subjects:Commerce and tourism
DOI:https://doi.org/10.14267/TURBULL.2023v23n4.2
ID Code:9555
Deposited By: Alexa Horváth
Deposited On:06 Dec 2023 13:02
Last Modified:06 Dec 2023 13:02

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics