Corvinus
Corvinus

Vadon előforduló Vitis taxonok élőhelyi és morfológiai jellemzői a Kárpát-medence és a Közép-Balkán régió kapcsolatában.

Ferenczi, Júlia, Bodor, Péter, Bisztray, György and Höhn, Mária (2012) Vadon előforduló Vitis taxonok élőhelyi és morfológiai jellemzői a Kárpát-medence és a Közép-Balkán régió kapcsolatában. In: Fenntartható fejlődés, élhető régió, élhető települési táj 3. Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest, pp. 25-35. . ISBN 978-963-503-506-2

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
347kB

Abstract

Vizsgálatunk célja a közép-magyarországi Vitis sylvestris élőhelyek állapotfelmérése, összehasonlításban, a balkáni régióban található ligeti szőlő élőhelyekkel. 17 hazai valamint 17 bulgáriai egyedet hasonlítottunk össze élőhelyi jellemzők és hajtás morfológia alapján. Utóbbi esetben 20 bélyeget vettünk figyelembe a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet számkulcsos rendszeréből (OIV, 2001). Az élőhelyek vizsgálata során összehasonlítottunk középhegységi valamint ártéri állományokat is. A bulgáriai élőhelyek inváziós fertőzöttsége általánosan alacsony volt. Ezzel szemben a hazai állományokban, így az Akalacsi erdő összetételében többnyire hibrid jellegű egyedeket találtunk. Legnagyobb számban a Budai hegységben a Hármashatár hegyen, valamint a Gödi sziget területén fordultak elő morfológiailag még Vitis sylvestris - ként azonosítható és ezáltal védendő egyedek. Eredményeink rámutattak arra, hogy azokon az élőhelyeken, ahol a Vitis riparia megjelenik a V. sylvestris egyedek száma fokozatosan csökken, helyette legfeljebb a V. ripariával létrejött hibridek találhatók meg. Az introgresszió során, a génanyag eróziója a védett faj végleges eltűnéséhez vezethet.

Item Type:Book Section
Uncontrolled Keywords:invazív növények
Divisions:Faculty of Horticultural Science > Department of Botany
Faculty of Horticultural Science > Institute of Viticulture and Oenology > Department of Viticulture
Subjects:Botany
Projects:TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005 „Tudománnyal és oktatással a közjóért” kutatási projekt 1. alprojekt
ID Code:982
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:12 Nov 2012 16:29
Last Modified:12 Nov 2012 16:29

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics