Corvinus
Corvinus

Buyback and return policies for a book publishing firm = Egy könyvkiadó vállalat visszavásárlási stratégiája

Dobos, Imre and Wimmer, Ágnes (2010) Buyback and return policies for a book publishing firm = Egy könyvkiadó vállalat visszavásárlási stratégiája. Working Paper. Vállalatgazdaságtan Intézet, Budapest.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
241kB

Abstract

A dolgozat célja egy vállalati gyakorlatból származó eset elemzése. Egy könyvkiadót tekintünk. A kiadó kapcsolatban van kis- és nagykereskedőkkel, valamint a fogyasztók egy csoportjával is vannak kapcsolatai. A könyvkiadók projekt rendszerben működnek. A kiadó azzal a problémával szembesül, hogy hogyan ossza el egy frissen kiadott és nyomtatott könyv példányszámait a kis- és nagykereskedők között, valamint mekkora példányszámot tároljon maga a fogyasztók közvetlen kielégítésére. A kiadóról feltételezzük, hogy visszavásárlási szerződése van a kereskedőkkel. A könyv iránti kereslet nem ismert, de becsülhető. A kis- és nagykereskedők maximalizálják a nyereségüket. = The aim of the paper is to analyze a practical real world problem. A publishing house is given. The publishing firm has contacts to a number of wholesaler / retailer enterprises and direct contact to customers to satisfy the market demand. The book publishers work in a project industry. The publisher faces with the problem how to allocate the stocks of a given, newly published book to the wholesaler and retailer, and to hold some copies to satisfy the customers direct from the publisher. The publisher has a buyback option. The distribution of the demand is unknown, but it can be estimated. The wholesaler / retailer maximize the profits. The problem can be modeled as a one-warehouse and N-retailer supply chain with not identical demand distribution. The model can be transformed in a game theory problem. It is assumed that the demand distribution follows a Poisson distribution.

Item Type:Monograph (Working Paper)
Uncontrolled Keywords:optimalizálás, újságárus fiú probléma, készletgazdálkodás, visszavásárlási szerződés = optimization, newsboy problem, inventory control, buyback contracts
Subjects:Mathematics, Econometrics
Decision making
Logistics, production management
ID Code:153
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:27 Sep 2010 09:52
Last Modified:04 Apr 2018 09:18

Repository Staff Only: item control page