Corvinus
Corvinus

Az ipar 4.0 és a digitalizáció legjobb gyakorlatai a hazai élelmiszergazdaságban

Nagy, Judit and Jámbor, Zsófia and Freund, Anna (2020) Az ipar 4.0 és a digitalizáció legjobb gyakorlatai a hazai élelmiszergazdaságban. Vezetéstudomány - Budapest Management Review, 51 (6). pp. 5-16. DOI https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2020.06.02

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
591kB

Official URL: https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2020.06.02


Abstract

A szerzők tanulmányukban az Ipar 4.0 és a digitalizáció megjelenési formáit vizsgálják az élelmiszergazdaságban. Rámutatnak arra, hogy az Ipar 4.0 ebben az ágazatban is jelen van már, és kiemelt szerepet játszhat a nyomon követésben és az élelmiszerbiztonságban. A kutatás során négy, a hús-, tej- és tésztaiparhoz tartozó vállalatot kérdeztek meg digitális fejlesztéseikről, Ipar 4.0 tapasztalataikról. Alkottak egy elemzési keretet a szakirodalomban fellelt Ipar 4.0 érettségi modellek szempontrendszere alapján, vizsgálva nemcsak a termelés, hanem a stratégia és szervezet, a munkavállalók és a vállalati kultúra változásait is. Céljuk az volt, hogy e szisztematikus vizsgálat révén olyan jó gyakorlatokat mutassanak meg a vállalati szakemberek számára, amelyekből fejlesztéseikhez ötletet meríthetnek. Eredményeik azt mutatják, hogy ha nem is tudatosan az Ipar 4.0 irányába, de a digitalizáció adta lehetőségeket kihasználva hajtanak végre fejlesztéseket a vállalatok, amelynek gyakori kikényszerítő ereje a munkaerőhiány, a magasabb hatékonyság elérése és ezáltal a versenyben maradás, valamint a vállalat növekedési stratégiája.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:ipar 4.0, digitalizáció, élelmiszergazdaság, stratégia, interjúk
Subjects:Food economy
Logistics, production management
Management, business policy, business strategy
Projects:EFOP 3.6.2-16-2017-0000 Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai: társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban
DOI:https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2020.06.02
ID Code:5706
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:09 Jun 2020 08:44
Last Modified:09 Jun 2020 12:03

Repository Staff Only: item control page