Corvinus
Corvinus

A közgazdaságtan válsága. Neoklasszikus versus keynesi közgazdaságtan

Móczár, József (2010) A közgazdaságtan válsága. Neoklasszikus versus keynesi közgazdaságtan. Magyar tudomány, 171 (3). pp. 318-330.

Full text not available from this repository.

Official URL: http://www.matud.iif.hu/2010/03/09.htm


Abstract

A 2007–08-as pénzügyi válság után számos politikus, közgazdász, de más tudományág képviselői is megkérdezték: miért nem lehetett elkerülni a válságot, miért nem bizonyult sikeresnek a közgazdaság-tudomány a megelőzésében? Valóban válságban van maga a közgazdaság-tudomány is? Itt most a gyökerek, vagyis a neoklasszikus iskola és a keynesi elmélet szerepét, illetve felelősségét vizsgáljuk. Ehhez Csaba László (2009) legújabb könyve, nemzetközi szinten pedig leginkább Paul Krugman (2009a,b) cikkei szolgáltatják az apropót. Az előbbi az EU szempontjából közelíti a válaszokat, az utóbbi pedig különböző iskolák elméleteiből magyarázza. E két szerző főbb gondolataira, valamint Alan Greenspan és Soros György vízióira építve felvázoljuk a lehetséges elméleti és gyakorlati fejlődési irányokat, amelyek új paradigmákat körvonalaznak.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:pénzügyi válság, hatékony pénzpiac, makroökonómia, monetáris és fiskális politika, gazdaság-matematika, pénzügy-matematika
Subjects:Economics
ID Code:646
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:24 May 2012 10:34
Last Modified:18 Oct 2021 09:24

Repository Staff Only: item control page