Corvinus
Corvinus

A hazai élelmiszeripari ellátási láncok ellenálló képességének vizsgálata a dinamikus képességek kontextusában

Jámbor, Zsófia and Nagy, Judit (2023) A hazai élelmiszeripari ellátási láncok ellenálló képességének vizsgálata a dinamikus képességek kontextusában. Köz-gazdaság, 18 (1). pp. 61-79. DOI https://doi.org/10.14267/RETP2023.01.04

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
319kB

Official URL: https://doi.org/10.14267/RETP2023.01.04


Abstract

Az elmúlt időszak eseményeinek következtében megnövekedett az érdeklődés az ellátási láncok működése, a kockázatok kezelése iránt. Jelen tanulmányban az élelmiszeripari ellátási láncokkal és az ezekre ható kockázatok természetével foglalkozunk, valamint hozzákapcsoljuk a dinamikus képességek elméletét is. Vizsgálatunk fókuszában hazai élelmiszeripari ellátási lánc downstream szereplői állnak, és interjúk, illetve egyéb belső vállalati dokumentumok felhasználásával kvalitatív kutatásmódszertant követünk. A tanulmány célja, hogy azonosítsa a vállalatok azon dinamikus adottságait, amelyek az ellenálló képesség támogatásával növelik az ellátási láncok ezen képességét. Feltételezésünk szerint az érzékelési képesség és a rugalmasság, valamint a kommunikációs és menedzsment koordinációs készségek kulcsfontosságúak a különböző típusú és erősségű kockázatok, veszélyek kezelésében. A kutatás eredményeképpen megállapíthatjuk, hogy a vizsgált hazai ellátási láncok esetében az érzékelés, az abszorpció és az integratív dinamikus képesség dimenziók egyes képességei várakozáson felül vannak jelen. Viszont az olyan kapcsolati dinamikus képesség dimenzióba tartozó képességek, mint pl. a megszerzett tudás integrálása egy hálózatba, a kockázatmegosztás, a szövetségek megerősítése vagy a reputációs előnyök használata, további fejlődési lehetőséget jelent az ellátási láncok ellenálló képességének növelésére.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:ellátási lánc, ellátási lánc rugalmasság, kockázat, dinamikus képességek, magyar élelmiszeripar
JEL classification:L66 - Food; Beverages; Cosmetics; Tobacco; Wine and Spirits
Subjects:Industry
Food economy
DOI:https://doi.org/10.14267/RETP2023.01.04
ID Code:8070
Deposited By: Alexa Horváth
Deposited On:20 Mar 2023 14:28
Last Modified:20 Mar 2023 14:28

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics