Corvinus
Corvinus

Rövid élelmiszer ellátási láncok társadalmi innovációs lehetőségei Magyarországon

Agárdi, Irma and Török, Áron (2019) Rövid élelmiszer ellátási láncok társadalmi innovációs lehetőségei Magyarországon. In: III. Gazdálkodás és Menedzsment Tudományos Konferencia. Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, Kecskemét, pp. 891-896. . ISBN 9786155817199

[img] PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
549kB

Abstract

Az elmúlt 30 évben a mezőgazdaságot és élelmiszeripart egyre inkább meghatározzák az alternatív élelmiszer rendszerek, melyek elsődleges célja a termelők/feldolgozók és végső fogyasztók közötti - minden értelembe vett – távolság csökkentése. A társadalmi innováció kollektív tevékenység és társadalmi transzformáció folyamatának tekinthető, amely új irányítási formák kifejlesztésére, közösség kialakítására, részvételére, felhatalmazására és képességek kialakítására irányul. A jelen kutatás célja ezen két terület összefonódásának vizsgálata, két társadalmi vállalkozásként működő étterem példáján keresztül. A szekszárdi Ízlelő és a székesfehérvári Hatpöttyös éttermek üzleti modelljében egyaránt jelen van a rövid élelmiszer ellátásra összpontosuló beszerzési igény, továbbá a megváltozott munkaképességű munkavállók foglalkoztatásának küldetése. A szekunder forrásokon végzett elemzés azt mutatja, hogy a REL és az ilyen típusú társadalmi innováció kombinációja szinergiahatásokat válthat ki, s hosszútávon is fenntarthatóvá teheti ezeket az üzleti modelleket.

Item Type:Book Section
Subjects:Food economy
Logistics, production management
Projects:EFOP-3.6.2-16-2017-00007 Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai: társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban
ID Code:10331
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:17 Sep 2024 13:01
Last Modified:17 Sep 2024 13:01

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics