Jámbor, Zsófia and Nagy, Judit ORCID: https://orcid.org/0000-0001-8275-1550 (2022) Hogyan hatott a Covid-helyzet az élelmiszeripari ellátási láncokra Magyarországon? Magyar Tudomány, 183 (4). pp. 442-454. DOI https://doi.org/10.1556/2065.183.2022.4.4
HTML
1MB |
Official URL: https://doi.org/10.1556/2065.183.2022.4.4
Abstract
A tanulmány célja annak bemutatása, hogy a magyar élelmiszer-ellátási láncok szereplői milyen kihívásokkal szembesültek 2020-ban a Covid19-világjárvány következtében, és hogyan tudtak megbirkózni ezekkel. Az élelmiszeripar létfontosságú szerepet játszik a lakosság ellátásában, és ez a járvány következtében felerősödött. Feltételezésünk szerint azonban az élelmiszeripar egyes alágazatait nem egyformán érintette a válság: a fogyasztás az olcsóbb, alapvető élelmiszerek felé tolódott el, míg a drága és/vagy luxustermékek (például csokoládé) iránti kereslet csökkent. Ugyanakkor a vevői preferenciák átrendeződése és a növekvő háztartási fogyasztás nem tudta ellensúlyozni a szálloda-, étterem- és vendéglátóipar- (Horeca) ágazat bezárása miatt kieső értékesítési volument. Kutatásunkban kvalitatív módszertant alkalmazunk, és félig strukturált interjúkat készítünk az élelmiszer-ellátási lánc szereplőivel, hogy a megfigyeléseket esettanulmányban összegezzük. Nyersanyagtermelőket, -feldolgozókat, ágazati szakmai szövetségeket, egy kiskereskedőt és egy, az élelmiszer-ágazatra szakosodott logisztikai szolgáltatót kerestünk meg, hogy megértsük, milyen problémák merültek fel a járvány miatt az ellátási lánc szintjén, és hogyan lehet ezeket kezelni, illetve milyen hatással voltak az ellátási lánc szereplőire. Összességében elmondható, hogy a magyar élelmiszeripar sikeresen túllépett a Covid19 hatásain, politikai megítélése megerősödött, és az ország élelmiszer-önellátási képességének jelentősége megnőtt. Az elkövetkező időszakban a hazai és az Európai Unió agrár- és élelmiszeripari beruházásokat lehetővé tevő támogatásai is segítik ezt a törekvést.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | élelmiszeripar, ellátási lánc, Covid19, food industry, supply chain |
Divisions: | Institute of Operations and Decision Sciences |
Subjects: | Food economy Logistics, production management |
DOI: | https://doi.org/10.1556/2065.183.2022.4.4 |
ID Code: | 10431 |
Deposited By: | MTMT SWORD |
Deposited On: | 16 Oct 2024 13:39 |
Last Modified: | 16 Oct 2024 13:39 |
Repository Staff Only: item control page