Zsarnóczky, Martin Balázs ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2905-2168 (2018) Az élelmiszerbiztonság és a turizmus összefüggései az Európai Unióban. In: A hatékony marketing. Selye János Egyetem, Komárno, pp. 744-754. . ISBN 9788081222368
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
719kB |
Official URL: https://emok.hu/emok2018/konferenciakotet/d661:az-elelmiszerbiztonsag-es-a-turizmus-osszefuggesei-az-europai-unioban
Abstract
A turizmusban fontos szerepet játszik a korszerű élelmiszeripar és kapcsolódó szereplőinek kiegyensúlyozott helyzete. A turizmus folyamatában a turista helyi élelmiszereket fogyaszt el a rendelkezésére álló vendéglátóipari egységekben, és szívesen próbál ki gasztronómiai specialistásokat, különlegességet az utazásai során. A turisták számára kiemelt fontosságot képvisel az élelmiszerek biztonsága, bár ez nem minden esetben a tudatos fogyasztói magatartásuk részeként. A helyi lakosság és a turisták egyaránt a helyben rendelkezésre álló élelmiszereket fogyasztanak, de fogyasztói preferenciáik eltérők lehetnek. Az élelmiszerek biztonsági előírásait nemzetközi szerződések szabályozzák a közel fél évszázados tapasztalatok elemzései alapján. A nemzetközi szervezetek által megalkotott normának tekinthető élelmiszerbiztonsági szabályozásban az Európai Unió élen jár szigorú szabályrendszerével, amelyek többnyire irányelveken alapulnak. A biztonságos élelmiszerek felhasználásával kapcsolatosan nemcsak az „új” élelmiszerek támasztanak kihívást, hanem a klímaváltozás és a fenntartható élelmiszer fogyasztási stratégia kialakítása is. A klímaváltozással összefüggő folyamatokban eltérő intenzitással bukkannak fel olyan megoldandó élelmiszerbiztonsági problémák, mint a kémiai, bakteriológiai és mikrobiológiai szennyezettség kérdésköre. A turizmusban résztvevők nagy száma okán fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerekkel összefüggő romlás, fertőzés és más egyéb negatív tulajdonságok megismertetésére, hiszen a biztonságos élelmiszerfogyasztás minden desztinációban alapvető turisztikai szükséglet. Új jelenség, hogy az élelmiszerek el nem fogyasztása kapcsán egyre kellemetlenebb méreteket kezd ölteni a világszerte növekvő ütemű az élelmiszerpazarlás. A kutatásomban kapcsolatokat keresek a biztonság értelmezése és az élelmiszerfogyasztás folyamatában, illetve szeretném az élelmiszeripari termelékenység trendjei és a turizmus folyamatai közötti párhuzamos kapcsolatokat feltárni.
Item Type: | Book Section |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | turizmus, élelmiszerbiztonság, élelmiszerpazarlás, fenntarthatóság |
Divisions: | Faculty of Business Administration > Institute of Marketing and Media > Department of Tourism |
Subjects: | Food safety and quality Food economy Commerce and tourism Ecology |
ID Code: | 10733 |
Deposited By: | MTMT SWORD |
Deposited On: | 10 Jan 2025 15:09 |
Last Modified: | 10 Jan 2025 15:09 |
Repository Staff Only: item control page