Corvinus
Corvinus

A munkaerőpiac nemek szerinti szegregációjának jellemzői, mechanizmusa és következményei (The features, mechanism and results of gender-based segregation on the labour market)

Koncz, Katalin (2011) A munkaerőpiac nemek szerinti szegregációjának jellemzői, mechanizmusa és következményei (The features, mechanism and results of gender-based segregation on the labour market). Közgazdasági Szemle, 58 (1). pp. 74-94.

[img] PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
799kB

Official URL: http://www.kszemle.hu/tartalom/cikk.php?id=1219


Abstract

Az ágazatok, foglalkozások, munkakörök nemek szerinti szegregációja a világ minden országára jellemző, jellegzetességei az eltérő gazdasági társadalmi, kulturális környezet ellenére gyakran nagyon hasonlítanak egymásra. Szakírók, politikai döntéshozók intézkedésekkel tartják javíthatónak a nők munkaerő-piaci pozícióját, a nemek közötti bérkülönbségek felszámolását. A követelmények és következtetések több szempontból sem helytállók. A nők és férfiak biológiai és társadalmi okokból eltérő kompetenciái, az ebből következő hatékonysági követelmények miatt a nemek szerinti elkülönülés a foglalkoztatás természetes következménye. Nem a szegregáció okozza a társadalmi egyenlőtlenségeket, hanem azok a munkaerő-piaci mechanizmusok, amelyek társadalmi hátránnyá formálják a foglalkozási struktúrában való elhelyezkedést. A beavatkozás csak ezeken keresztül lehetséges, ami azonban kockázatos, és amelynek tere meglehetősen szűk. A piaci erők önkényes korlátozása nem vezet a kívánatos eredményre, terelése csak egymással koherens társadalom-, népesség- és foglalkoztatási célrendszer megfogalmazása esetén lehet eredményes.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:munkaerőpiac, szegregáció, nemek közötti bérkülönbség, nők, JEL code: J16
Divisions:Faculty of Economics > Department of Human Resources
Subjects:Labour economics
Human resource management
ID Code:436
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:15 Sep 2011 07:39
Last Modified:15 Sep 2011 11:33

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics