Corvinus
Corvinus

Adaptív döntéshozatal a beszállítóválasztásban = Adaptive Decision-making in Supplier Selection

Esse, Bálint (2012) Adaptív döntéshozatal a beszállítóválasztásban = Adaptive Decision-making in Supplier Selection. Working Paper. Vállalatgazdaságtan Intézet, Budapest.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
266kB

Abstract

Herbert Simon, a korlátozott racionalitás elméletének megalkotója szerint a döntéshozatalunk hatékonyságát az határozza meg, hogy korlátozott kognitív kapacitásaink birtokában milyen stratégiákkal birkózunk meg a komplex környezet kihívásaival. Az erre az elméletre építő kutatások egyik alapvetése, hogy az egyéni problémamegoldási folyamat helyzetspecifikus és ez az idomulás kulcsfontosságú az eredményességben és hatékonyságban. A döntéshozó rendelkezik egy „adaptív szerszámosládával”, amelyből a megfelelő helyzetekben a megfelelő döntési eljárásokat választja. A tanulmányban a szerző egy kvalitatív kutatás eredményeire építve, a beszállítóválasztás példáján keresztül mutat be lehetséges válaszokat a keveset kutatott kérdésre: hogyan működik az adaptivitás folyamata? A tanulmány a döntési helyzethez való alkalmazkodás kialakulását vizsgálja a döntési folyamatok kognitív szintjén. ______ Herbert Simon, the author of theory of bounded rationality claimed that the results of our decision-making is defined by the approprietness of strategies with which we handle the complexity of the environment with our bounded cognitive capacities. One of the main issues or research programs building on this theory is that problem solving is situation-specific, and the adjustment of strategies to actual situational factors is crucial for the effectiveness and efficiency of decision-making. The decision-maker possesses an „adaptive toolbox”, from which he chooses the right decision tools in the right situations. The author, based on the findnings of a qualitative study, presents possible answers to the not well-elaborated question: how does the process of adaptivity work? Forming of an adaptive mechanism is in the focus.

Item Type:Monograph (Working Paper)
Series Name:Versenyképesség kutatások műhelytanulmány sorozat
Series Number / Identification Number:TM91
Uncontrolled Keywords:adaptív döntéshozó, döntési stratégiák, metadöntések, adaptive decision-maker, decision strategies, meta-decisions
Divisions:Faculty of Business Administration > Institute of Business Economics > Department of Decision Sciences
Subjects:Decision making
Projects:TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR-2010-0005
References:
ID Code:817
Deposited By: Ádám Hoffmann
Deposited On:25 Jun 2012 13:27
Last Modified:08 Nov 2013 09:23

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics