Corvinus
Corvinus

Magyarország élelmezése válság idején

Éliás, Boglárka Anna (2024) Magyarország élelmezése válság idején. Gazdálkodás, 68 (2). pp. 103-125. DOI https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS.68.2.t.pp_103-125

[img] PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
653kB

Official URL: https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS.68.2.t.pp_103-125


Abstract

Az élelmiszerárak 2015–2020 között 23%-kal, az éves egy főre jutó nettó átlagjövedelem 61%-kal emelkedett, míg 2022–2023-ban az élelmiszerárak 59, miközben a jövedelmek 33,2%-kal növekedtek. Az élelmiszer-infláció jövedelmek növekedését jelentősen meghaladó üteme szükségszerűvé teszi Magyarország élelmezési helyzetének újraértékelését. A tanulmány az élelmezésbiztonság fogalmi keretrendszerét követve vizsgálja az élelmiszerek rendelkezésre állását, felhasználását, az élelmiszerekhez való fizikai és gazdasági hozzáférést, valamint ezen tényezők stabilitását. A vizsgálatban nyilvános adatok (KS H, Nébih, EFS A, WHO, OTÁP ), valamint egy online, nem reprezentatív (n=300) kérdőíves felmérés adatai kerültek feldolgozásra. Az eredmények szerint a rendelkezésre állás és a fizikai hozzáférés alapvetően megvalósul Magyarországon, az élelmezésbiztonság Achilles-sarka a gazdasági hozzáférés és a felhasználás közös dimenziója, a minőségi étrendhez szükséges élelmiszerek megfizethetősége. A 2019. évi OTÁP -felmérés szerint a fontos vitamin-, esszenciáliszsírsav- és élelmirost-források (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek, halak, diófélék, olajosmagvak) fogyasztása nem éri el a dietetikai ajánlásokat. A 2015–2020 közötti jövedelmi szintek szerinti élelmiszerfogyasztás és átlagjövedelem kapcsolatának vizsgálata (Spearman-féle rangkorrelációs együttható) alapján a magasabb jövedelemmel rendelkezők több gyümölcsöt (rs=0,988), halat (rs=0,976), zöldségfélét és burgonyát (rs=0,964), valamint húsfélét (rs=0,915) fogyasztottak, tehát jobban megfeleltek az OTÁP által ajánlott étrendnek, mint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők. A kérdőív kitöltői között az ezen élelmiszerekből a 2022. január előtti időszakhoz képest kevesebbet vásárlók havi átlagjövedelme a teljes mintáét 3–14 százalékkal múlta alul, a változás okaként első helyen az élelmiszerárak emelkedését jelölték meg. A nevezett élelmiszerekből nagyobb mennyiséget vásárlók átlagjövedelme viszont 13–27 százalékkal meghaladta a minta átlagjövedelmét, tehát feltételezhető, hogy a 2022–2023 közötti – jövedelmek emelkedését meghaladó – élelmiszer-infláció következtében az alacsony és a magas jövedelmű háztartások étrendje közötti minőségi távolság tovább növekszik

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:élelmezésbiztonság, hozzáférés, vásárlóerő, élelmiszer-ellátás, étrend
JEL classification:Q18 - Agricultural Policy, Food Policy
Q21 - Renewable Resources and Conservation: Demand and Supply; Prices
R22 - Household Analysis - Other Demand
Divisions:Corvinus Doctoral Schools
Subjects:Food economy
Agriculture
DOI:https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS.68.2.t.pp_103-125
ID Code:9912
Deposited By: Beáta Vasvár
Deposited On:09 May 2024 13:41
Last Modified:14 May 2024 11:35

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics