Corvinus
Corvinus

Erőviszonyok az élelmiszeripar ellátási láncaiban

Morvai, Róbert and Szegedi, Zoltán (2015) Erőviszonyok az élelmiszeripar ellátási láncaiban. Vezetéstudomány - Budapest Management Review, 46 (2). pp. 2-14. DOI 10.14267/VEZTUD.2015.02.01

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
364kB

Abstract

A gyorsan változó piaci igények, illetve az ellátásilánc-menedzsment kritikus szerepe az igényeknek való megfelelésben, valamint az integrált ellátási láncok nyújtotta potenciális előnyök mind olyan tényezők, amelyeket a vállalatok ma már nem hagyhatnak figyelmen kívül. Ugyanakkor ezek az előnyök csak akkor realizálhatók, ha az ellátási lánc egyes szereplői között kellő szorosságú együttműködési formák alakulnak ki. A partnerkapcsolatok ellátási lánc mentén történő kialakítását azonban döntően befolyásolják a lánctagok közötti erőviszonyok. A tanulmány az FMCG/food szektor ellátási láncaira jellemző hatalmi viszonyokkal foglalkozik, különös tekintettel arra, hogy az erőviszonyok miként befolyásolják a szektor kis- és középvállalkozásainak működését, partnerkapcsolatait. A szerzők – nemzetközi kutatási eredményeket alapul véve – élelmiszer-ipari KKV-k körében végeztek kérdőíves lekérdezést. Ennek eredményeit felhasználva, a partnerkapcsolatokban megnyilvánuló hatalmi viszonyok és a vállalati jövedelmezőség, illetve néhány egyéb ellátási láncbeli sajátosság (a kapcsolatok szorossága, tartóssága, információmegosztási hajlandóság stb.) ellentmondásos viszonyát mutatják be.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:ellátási lánc, hatalmi viszonyok, élelmiszeripar, kis- és középvállalatok
Subjects:Business economics
Business organisation
DOI:10.14267/VEZTUD.2015.02.01
ID Code:2606
Deposited By: Z. S.
Deposited On:17 Jan 2017 16:40
Last Modified:25 Nov 2021 11:31

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics