Vetőné Mózner, Zsófia and Szűcs, Zsuzsanna (2024) Táplálkozás a fenntarthatóság jegyében. A hazai élelmiszer-fogyasztás ökológiai lábnyoma: realitás és ajánlás. Magyar Tudomány, 185 (10). pp. 1349-1359. DOI https://doi.org/10.1556/2065.185.2024.10.12
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
4MB |
Official URL: https://doi.org/10.1556/2065.185.2024.10.12
Abstract
A táplálkozás környezeti hatása jelentős, mivel az élelmiszer-termelés egyre növekvő földterületet igényel, és az összes antropogén üvegházhatású gáz kibocsátásának közel egyharmadát adja. Tanulmányunk azt vizsgálja, hogy az egészségesebb étrend milyen mértékben csökkentheti a táplálkozás környezeti hatását. A kutatás célja, hogy számszerűsítsük a tényleges magyar élelmiszer-fogyasztás ökológiai lábnyomát, és összehasonlítsuk azt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének étrendi ajánlásával. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy az állati eredetű termékek dominálják a magyar fogyasztók ökológiai lábnyomát: a teljes lábnyom 71%‑át adják. Különösen a hústermékek ökológiai lábnyomának intenzitása jelentős. Az egészséges táplálkozás ökológiai lábnyoma 19%-kal alacsonyabb a ténylegesnél. Ez felhívja a figyelmet arra, hogy az egészséges táplálkozás környezeti és egészségügyi szempontból egyaránt potenciális előnyöket jelenthet. A tanulmány megerősíti, hogy az ökológiai lábnyom hatékony eszközként szolgál, amely felhívja a fogyasztók figyelmét táplálkozási döntéseik környezeti hatásaira.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | egészséges táplálkozás, élelmiszer-fogyasztás, OKOSTÁNYÉR, ökológiai lábnyom, jövedelmi decilisek |
Divisions: | Institute of Sustainable Development |
Subjects: | Economic development Food economy |
DOI: | https://doi.org/10.1556/2065.185.2024.10.12 |
ID Code: | 10423 |
Deposited By: | Beáta Vasvár |
Deposited On: | 02 Oct 2024 10:29 |
Last Modified: | 02 Oct 2024 10:29 |
Repository Staff Only: item control page