Csigéné Nagypál, Noémi and Szabó, Mariann (2024) Termelve fogyasztás (prosumption): elméleti alapok és kutatási irányok a fenntartható fejlődés szemszögéből. Köz-gazdaság, 19 (4). pp. 31-49. DOI https://doi.org/10.14267/RETP2024.04.03
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
417kB |
Official URL: https://doi.org/10.14267/RETP2024.04.03
Abstract
A termelve fogyasztás (prosumption) mind a termelés, mind a fogyasztás szempontjából egyre elterjedtebb, meghatározóbb jelenség. Ugyan a hagyományos társadalmakban is jellemző volt, hogy a háztartás vagy az egyén maga termelje meg fogyasztási cikkei egy részét, napjaink modern technológiája és intézményei a termelve fogyasztás számos speciális formáját lehetővé teszik, termékek széles skálája esetében. Ilyen termék lehet például a villamos energia (háztartási kiserőmű), élelmiszer (konyhakertek, közösségi kertek), vagy az információ (online közösségek). Tanulmányunkban a fogyasztói oldalra fókuszálva áttekintjük a prosumption térnyerését, formáit, megkülönböztetve a „kényszerű” és a „kifinomult termelve fogyasztást”. Áttekintjük lehetséges hatásait, megállapítva, hogy – a szakirodalom szerint – a pozitív társadalmi és környezeti hatások a meghatározóak. Végezetül ismertetjük az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljaival való kapcsolatrendszerét, szintén számos pozitív hatást beazonosítva. Jelentőségének és hatásainak teljesebb körű megismeréséhez elengedhetetlenek a további empirikus kutatások.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | termelve fogyasztás (prosumption), Fenntartható Fejlődési Célok, társadalmi hatások, környezeti hatások |
JEL classification: | E29 - Consumption, Saving, Production, Investment, Labor Markets, and Informal Economy: Other Q01 - Sustainable Development |
Subjects: | Economics |
DOI: | https://doi.org/10.14267/RETP2024.04.03 |
ID Code: | 10727 |
Deposited By: | Alexa Horváth |
Deposited On: | 09 Jan 2025 09:14 |
Last Modified: | 09 Jan 2025 09:14 |
Repository Staff Only: item control page