Vona, Gábor (2025) Négy alapvető élelmiszer árjellemzőinek és kínálatának összehasonlítása Budapest és Passau kiskereskedelmi üzleteiben. Területi Statisztika, 65 (1). pp. 41-76. DOI 10.15196/TS650102
![]() |
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
532kB |
Official URL: https://doi.org/10.15196/TS650102
Abstract
A tanulmány célja, hogy feltárja (i) a vizsgált négy alapvető élelmiszerrel (lédig alma, burgonya, búzából készült száraztészta és dobozos tehéntej) kapcsolatos árképzési gyakorlatokat a kiválasztott magyarországi (Budapest) és németországi (Passau, Bajorország) élelmiszerüzletekben, (ii) a termékválasztékban a hazai termékek arányát, (iii) a kiskereskedelmi árakban árszint és áringadozás terén érvényesülő különbségeket. A 2023. július–szeptemberben összegyűjtött adatok elemzési eszköztárát (i) a lineáris regresszió, (ii) a két független mintás aránypróba, valamint (iii) az átlagok egyezőségének és a variancia homogenitásának tesztelése képezte. (i) A lineáris regresszió eredményei olyan árfüggvények, melyek az üzletlánc típusát, a szállítási távolság kategóriáját, az országnak megfelelő bérkategóriát, a terméktípust és a márkatípust megjelenítő bináris változókon alapulnak. Mindegyik modell 94% feletti korrigált R2-et mutatott. (ii) A hazai termékek arányát tekintve Magyarországon Németországhoz képest 21 százalékponttal több hazai gyártású száraztésztát forgalmaznak a hagyományos élelmiszerüzletekben. A diszkontkereskedők bevonása az említett eltérést 14 százalékpontra mérsékli. Alma esetén azonban a hazai termékek arányai nem különböznek szignifikánsan. (iii) A tejet illetően feltételezhető mind a nettó, mind a bruttó árszint azonossága valamennyi üzletláncot vagy csak hagyományos élelmiszerüzleteket véve. A száraztészták körében ezzel szemben a vizsgálat mindkét esetben szignifikáns különbségeket jelez a nettó árszintben a magyarországi fogyasztók javára. Az üzletlánc típusától függetlenül Magyarországon az általános forgalmi adó (áfa) miatt magasabb bruttó árszinten értékesítik a száraztésztákat, miközben a bruttó árszintek egyenlősége jellemzi a hagyományos üzletláncokat. Alma vásárlásakor a fogyasztók ingadozóbb bruttó árakkal szembesülnek Magyarországon, ugyanez vonatkozik Németországban a burgonyára és a száraztésztára. A bruttó árak azonos varianciája a tej esetében nem utasítható el.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | élelmiszerárak; árdekompozíció; élelmiszer-kínálat |
Divisions: | Institute of Sustainable Development |
Subjects: | Economic policy Food economy Finance |
Funders: | Deutscher Akademischer Austauschdienst – DAAD, Universität Passau |
DOI: | 10.15196/TS650102 |
ID Code: | 10905 |
Deposited By: | MTMT SWORD |
Deposited On: | 13 Feb 2025 13:49 |
Last Modified: | 13 Feb 2025 13:49 |
Repository Staff Only: item control page