Kozák, Sándor (2021) A cukor története a kapitalizmus története? (Sidney Mintz: Sweetness and Power: The Place of Sugar in Modern History). Fordulat, 14 (29). pp. 269-277.
|
PDF
- Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
764kB |
Official URL: http://fordulat.net/pdf/29/Fordulat_29_Kozak.pdf
Abstract
Az, hogy egy, a világ másik pontján termelt árucikk az ember mindennapi, alapvető élelmiszerei közé kerüljön, az első jele a világgazdaság megszületésének. Ebben az értelemben a cukor több mint közkedvelt árucikk: általa rálátásunk nyílik a gazdasági folyamatokra és arra, hogy azok milyen mértékben képesek átírni a társadalmi szokásokat akár a legmélyebb szintekig. Legyen szó szacharózról, glükózról, mézről vagy fruktózról, az „édesség”, az édes íz képes volt teljességében meghódítani a modern nyugati civilizációt. Legismertebb képviselője a tömegtermelésre ideális, magas szacharózkoncentrációjú cukornád, amelynek hódító útja közel ezer évvel ezelőtt kezdődött. A Délkelet-Ázsiából származó növény először az arabok útján jutott az európai hatalmakhoz, akik a 16. század elejétől kezdték azt az Újvilágba áthelyezni és ott termelni. Rövid időn belül a cukor az atlanti kereskedelem egyik legmeghatározóbb, legstabilabb termékévé nőtte ki magát. A gazdasági paradigmák változásával és az ipari forradalmakkal együtt a cukor termelésének módszere, mértéke és kereslete is megváltozott. A kezdetben a nemesek privilégiumának számító termék az 1750-es évekre széleskörűen elérhetővé vált az angol szegényebb rétegek számára is, és ez aktívan formálta is azokat.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Philosophy Economic history History |
ID Code: | 8023 |
Deposited By: | Alexa Horváth |
Deposited On: | 16 Mar 2023 08:22 |
Last Modified: | 16 Mar 2023 08:22 |
Repository Staff Only: item control page